Nyomtatásnál ügyeljen a nyomtató helyes beállításaira!
Vissza a kezdőlapra

Biztonsági tanácsok a felhasználóknak:


Vírusirtó használata

Használjon vírusirtó programot friss, naponta frissülő vírusadatbázissal, lehetőleg malware (pl. adware, spyware, trójai) program eltávolítás lehetőségével.
Az interneten naponta több ezer kártevő születik, melyek mindegyike komoly veszélyt jelent. Ezeket a kártevőket olyan programozók írják, akik mögött akár bűnözői csoportok is állhatnak. Céljuk pedig nem a rombolás, hanem az, hogy a megfertőzött számítógépeket felhasználják, hozzáférjenek az adatainkhoz. A mai kártevők többsége szinte észrevétlenül bújik meg egy vírusirtóval nem rendelkező számítógépen.
A legtöbb kártevő egyszerű böngészés közben fertőzi meg a számítógépeket. Így elegendő, ha megtekint egy fertőzött weboldalt, és máris a gépre kerül a kártevő. Ez pedig bármilyen oldal látogatása közben megtörténhet.
A kártevők emellett érkezhetnek a számítógépre azonnali üzenetküldő szolgáltatáson keresztül, vagy rákerülhetnek úgy is, ha USB kulcsról másol fel adatokat. A vírusok terjednek dokumentumokban (pl.: .pdf és .doc fájlokban) és képekben (pl.: .jpg fájlokban) is.
Pontosan ezért frissített, megbízható vírusirtó szoftver nélkül az internetre kötött számítógépek hihetetlenül rövid idő alatt megfertőződhetnek. Így az operációs rendszer telepítése után az egyik legfontosabb dolog, hogy egy megbízható vírusirtó szoftvert vagy integrált biztonsági programcsomagot telepítsen a számítógépére.


Operációs rendszer frissítése

Tartsa mindig naprakészen a számítógép operációs rendszerét és az Internetes böngészőt is. Ha lehet, a legfrissebb verziót és a legújabb javítócsomagokat telepítse.
A frissítések olyan szoftver-kiegészítések, amelyek megelőzhetik vagy kijavíthatják a problémákat, javíthatják a számítógép teljesítményét, illetve kényelmesebb számítógép-használatot tehetnek lehetővé.
Ahhoz, hogy pl.: a Windows a fontos frissítéseket akkor telepítse, amikor azok elérhetővé válnak, kapcsolja be az automatikus frissítést. A fontos frissítések alapvető fontosságú módosítások, amelyek például fokozott biztonságot és megbízhatóságot nyújtanak.


Adathalász e-mailek, hogyan védekezzen

Egyre gyakoribbak az adathalász kísérletek (phishing támadások), amikor a számítógépes csalók jól ismert cégek hivatalos oldalának másolatát elkészítve megpróbálnak személyes adatainkhoz ? például jelszavunkhoz, bankkártya számunkhoz, egyéb azonosítónkhoz ? hozzáférni, illetve azokat megszerezni. Az adathalász kísérletek ellenni fellépés során mindig legyen résen, gyanakodva, szkeptikusan fogadja a ?hivatalos?, személyes azonosítónk megadására felszólító leveleket.
Az adathalász kísérletek jellemzően e-mailban érkeznek. Ekkor egy általunk valószínűleg ismert cég megjelenését (weboldalát) lemásolva arra bíztatnak minket, hogy kattintsuk egy linkre, majd adjuk meg jelszavunkat. A link egy olyan felületre visz, ami címében és megjelenésében is megtévesztően hasonlít az eredeti cégére (weboldalára). Az EQUILOR soha nem kéri e-mailben arra, hogy ilyen módon cserélje le a jelszavát. Nézze meg, hogy milyen címről érkezett a levél, néha már itt is látható, hogy a feladó e-mail címe nem pontos, csak hasonlít az adott cég által alkalmazott hivatalos e-mail címre (egy-két betű más, vagy fel van cserélve). Az adathalász támadások során a csalók gyakran alkalmazzák azt a trükköt, hogy a levélben megjelenő cím a cég pontos nevét adja, de valójában egy másik weboldalra mutat. Vigye a cím fölé az egeret és máris látni fogja a különbséget.
Minden népszerűbb böngészőben található adathalász-szűrő, ezek segíthetnek a megelőzésben. Ez a megoldás csak akkor ismeri fel az adathalász kísérletet, ha valaki már jelentette azt az adott böngésző fejlesztőjének.Ha bármilyen gyanú felmerül, telefonon keresse az EQUILOR ügyfélszolgálatát.

Nyilvános WIFI, nem saját számítógép használata

Amikor Free Wi-Fi nevű hotspotokat lát, nagy a kísértés, hogy csatlakozzon. Nem árt azonban rákérdezni a hálózat üzemeltetőjénél (pl.: egy kávézóban vagy könyvtárban), hogy tényleg a bolthoz/intézményhez tartozik-e az adott hálózat. Az ilyen nevű hotspotok ugyanis gyakran csak adathalász célokat szolgálnak.Az EQUILOR DIRECT rendszer elérése HTTPS kapcsolaton keresztül történik. A címsorban megjelenő kis lakat és a HTTPS felirat mellett biztosak lehetünk, hogy az adatok biztonságosan lesznek továbbítva. Ha végzett a böngészéssel egy nyilvános hálózaton, akkor lépjen ki (jelentkezzen ki, ne csak bezárja a böngészőablakot) az előzőleg használt szolgáltatásokból. Ha ezt megtette, akkor a hálózatot is felejtesse el a készülékkel. Ez mindössze annyit jelent, hogy legközelebb a gépünk vagy telefonunk nem csatlakozik automatikusan, ha elérhető közelségben vagyunk. Amennyiben az EQUILOR DIRECT eléréséhez nem saját számítógépet használ, akkor célszerű a böngésző ?Inkognitó, privát? módban való használata. Ebben az esetben a böngésző nem rögzíti a felkeresett weboldalakat és azok adatait, nem menti az űrlapok adatait, a jelszavak nem kerülnek mentésre. A letöltött fájlokról adatok nem kerülnek tárolásra, de a letöltött fájl az adott számítógépen marad. Amikor adatot (pl.: számlakivonatot) tölt le az EQUILOR DIRECT rendszerből, akkor az EQUILOR DIRECT használata után törölje a számítógépről (pl.: egy kávézó közös használatú számítógépe).

Hogyan tudom ellenőrizni, hogy ténylegesen az EQUILOR DIRECT weboldalát használom e?

Az EQUILOR DIRECT rendszer biztonságos csatornán keresztül, https protokoll alapján működő rendszer.Mindig ellenőrizze a címsorban a webcímet. A helyes cím: https://direct.equilor.hu. Csak akkor csatlakozzon, ha HTTPS-el kezdődik a link.A böngésző figyelmeztetést küld arról, ha nem sikerül biztonságos kapcsolatot létrehozni a webhellyel. Ezt a webcím előtt/mögött jelzi. A figyelemfelhívás érdekében a legtöbb esetben piros színnel kiemelve. A címsávban a bal felső részen (a webcím előtt vagy mögött) kattintson a lakat ikonra. Itt tájékozódhat a webhellyel kapcsolatos csatlakozás biztonságáról.

Használjon aktuális, személyes tűzfalat.

A tűzfalat éppen azért találták ki, hogy legyen egy olyan eszköz, ami a számítógépünkről kimenő illetve a beérkező forgalmat ellenőrizze és szabályozza. A tűzfal tulajdonképpen egy olyan eszköz, amely a számítógép és az Internet közé "falat" állítva a be- és kimenő forgalmat ellenőrzi és szabályozza. A tűzfal által nyújtott biztonság mértéke függ a tűzfalszabályok beállításától. A tűzfal beállításához kérje szakember segítségét.

Belépési adatok elvesztése

Amennyiben elfelejtette a belépési adatai, vagy elvesztette azokat, haladéktalanul keresse fel az EQUIILOR ügyfélszolgálatát.